In Les Sables, residents vote against the “green lung” to keep their parking gray

The “major” project, carried out since 2019, is therefore abandoned. At the end of a ten-day consultation, the inhabitants of Sables-d’Olonne (Vendée) mainly voted “no” (55.87%) to the major redevelopment work on the Louis-Guédon coursewe learned this Tuesday.

Nearly 5,570 people spoke out and surprise: most therefore reject the town hall’s plan to move the 500 parking spaces on this aging axis of the city center, in order to plant 30,000 m2 of vegetation and create a “nature and freshness” walk, with a free shuttle.

“I understand you: the Guédon course will not become a large green lung with trees at the back of the embankment,” reacted the mayor (DVD) Yannick Moreau in a press release, who therefore withdraws the project. Voters prefer to keep large surface parking lots. Of which act. »

A 30 million euro project

The project, which would have been carried out over around fifteen years, was estimated at 30 million euros. The town hall had decided to submit this redevelopment to a vote in particular because “it was not presented in the program of the team elected by the Sablais in 2020”, explains the community on its site.

Visibly bitter, the councilor was moved by the low participation of young people in this new vote, which concerned a project aimed, according to him, at “changing the face of downtown Les Sables for the next 50 years”.

source site